неділю, 25 жовтня 2015 р.


Відкриті освітні ресурси та курування

На цьому  тижні міжнародна спільнота проголосила Open Access Week Тиждень відкритого доступу (19–25 жовтня 2015 р.)  – надання необмеженого, безкоштовного і постійного доступу до інфомраійних ресурсів через мережу Інтернет (http://www.openaccessweek.org/events). Тому дуже цікаво було дослідити наскільки бібліотеки України дотримуються відкритого доступу до своїх ресурсів для громади. Стосовно моєї теми курування: «Науково-дослідна робота бібліотек». Майже всі бібліотеки вузів України мають репозиторії і розмішують результати науково-дослідницької роботи в матеріалах конференцій, наукових статтях, презентаціях. Наведу декілька  прикладів з електронних архівів:
з електронного наукового архіву Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка":
наукового репозиторія Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича:
з електронного архіву-репозитарію Одеського національного університету ім.. І. І. Мечникова:
На жаль, в ХДНБ ім. В. Г. Короленка, в якій я працюю, розміщують матеріали на сайті, або розміщують цінну інформацію на сторонніх ресурсах (Calameo), які згодом вимагають грошей, а документи, призначені для громади, не дозволяють копіювати … Тому питання свого репозиторію для бібліотек Міністерства культури дуже актуальна. Хотілося б мати єдиний ресурс – репозиторій для наукових та публічних бібліотек Харківської області.
Для подальшої роботи з Creative Commons (СС) на блозі було установлено відповідну ліцензію: «Блог "Наукоїд. Наукоед", створений Карнаух І. А. ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із Зазначенням Авторства - Некомерційна - Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна».
Під ліцензією CC (http://search.creativecommons.org/) за посиланням: науково-дослідницька робота бібліотек (научно-исследовательская работа библиотек; Research Libraries) можна знайти багато цікавого матеріалу:
Дуже сподобалось, що матеріали в Google не потрібно копіювати і перекладати, можна зразу побачити переклад наповнення сторінок

Немає коментарів :

Дописати коментар

Ліцензія Creative Commons
Твір "Наукоїд. Наукоед", створений Карнаух І. А. ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із Зазначенням Авторства - Некомерційна - Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна.